Mi az a kockázatértékelés?

A kockázatértékelő a hatályos jogszabályban leírtak alapján felméri a cégben található munkahelyi baleseti, egészségügyi veszélyforrásokat, ezt dokumentumban lefekteti, majd a cégvezetés felé prezentálja. Ez nem azonos a munkavédelmi szabályzattal.

Szüksége van-e Önnek kockázatértékelésre?

Minden cégnek, amelynek legalább egy alkalmazottja van, vagy ha nincs alkalmazottja, de van ügyfélforgalom a székhelyén, kockázatértékelést kell készítenie. Amennyiben Önnek egyik sincs, Önre nem vonatkozik ez a kötelezettség. A munkavédelemről szóló törvény (Mvt. 54. § (1)) szerint: “A munkáltató köteles minőségileg, illetve szükség esetén mennyiségileg értékelni a munkavállalók egészségét és biztonságát veszélyeztető kockázatokat”.

Mikor kell ezt megcsináltatnia?

A törvény alapján: “I. veszélyességi osztályba sorolt munkáltatónál legkésőbb a munkáltató tevékenységének megkezdésétől számított hat hónapon belül, egyébként egy éven belül”.

Ki ellenőrzi?

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) ellenőrzi. Sajnos ennek hiánya is büntetési alap.

Részletes információk

Amennyiben még részletesebb információkra kíváncsi, ide kattintva elolvashatja az OMMF útmutatását a munkahelyi kockázatértékelés végrehajtásához.